Stephanie Groet

Fysiotherapeute Stephanie Groet opent het programma van Balans Hippique – ‘Balans voor ruiter en paard’ met haar bijdrage over biomechanica, het bewegingsmechanisme van het paard. Stephanie, zelf Z-dressuuramazone, zoomt op 24 maart in Exloo in op een deel van de anatomie en op een aantal aandachtspunten van het lichaam, waarvan elke ruiter op de hoogte zou moeten zijn.

Naast fysiotherapeut is Stephanie ook paramedisch opgeleid op het gebied van dieren. Bovendien volgde ze de revalidatie-opleiding voor paarden EquicarePlus van Karin Leibrandt. Nu runt ze haar bedrijf Horsefit, waarvoor ze thuis in Twente en bij klanten thuis paarden behandelt en ruiters spreekt: “Ik ben ervan overtuigd dat de ruiter een heel grote invloed heeft op het gezond kunnen bewegen van het paard. Het gaat om de ruiter, het paard en de samenwerking in de training, alles in samenhang. Om te beginnen is het belangrijk hoe je als ruiter erop zit. Zit je scheef? Dan gaat het paard dat compenseren. Blijf je als ruiter eenzijdig inwerken? Of ga je ook aan jezelf werken? De doorvertaling naar hoe je je paard traint is belangrijk, dat miste ik wel in de opleiding. Veel mensen hebben niet de kennis of het bewustzijn over hoe de basis in elkaar zit.”

De clinic begint met de uitleg over hoe een paard in elkaar zit: “We gaan het hele lijf langs en dan gaan we stappen. Daarbij is het belangrijk om te weten hoe je kunt herkennen of een paard wel of niet correct beweegt. Daar heb je het eerste gedeelte voor nodig. En dan: wat gebeurt er als je op een paard gaat zitten, waar moet je rekening mee houden als je de sport bedrijft. Hoe meer je van de biomechanica van een paard afweet, hoe gezonder en functioneler kun je trainen.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *