Sabien Zwaga: “Dat wordt erg leuk!”

Ongetwijfeld een van de zeer leerzame hoogtepunten van Balans Hippique op 24 maart in Exloo is de clinic van Sabien Zwaga samen met Frenk Jespers. In het eerste deel bespreken ze het exterieur van de deelnemende Friese paarden en KWPN-ers, in het tweede deel geven ze een toelichting op de praktijk van het rijden in relatie tot hun eerdere opmerkingen over het exterieur.

Sabien Zwaga is het meer dan toevertrouwd om daar een oordeel over te hebben. Van huis uit is ze apotheker, wat haar als parttime docent farmacotherapie voor de Groningse geneeskundestudenten van pas komt. Maar dan komt het. Twee dagen per week is ze werkzaam bij het KFPS als secretaris van de inspectie. Ze was zelf jurylid, vorig jaar werd ze zelfs KFPS-inspecteur, ze richtte Jong-KFPS op in 2009, ze is docent beoordeling, bestuurslid van de Friesian Talent Cup voor 3 ½-jarige Friese paarden, binnen het KFPS verantwoordelijk voor werving, selectie en uniformering van het jurycorps, ze ment zelf in de ZZ en ze is een veelgevraagd spreker bij studieclubs en symposia. Over verstand van zaken gesproken.

Over Balans Hippique is ze enthousiast: “Dat wordt erg leuk! Als KFPS-juryleden beoordelen we de paarden aan de hand van rastype, bouw, beenwerk en beweging. Daarbij is het heel belangrijk dat de exterieurmatige kenmerken gerelateerd kunnen worden aan sportkenmerken. Dat gaan we in de clinic ook doen. Eerst beoordelen we de paarden op stand: wat is positief en wat zou in het gebruik problemen kunnen opleveren. We bespreken de overeenkomst en verschillen tussen Friezen en KWPN. En daarna gaan we kijken of in de praktijk van de sport onze beoordelingen waarneembaar zijn.”

Kom het meemaken op 24 maart vanaf 10.00 uur in Hippisch Centrum Exloo! Tot zondag 18 maart kun je met 10% korting je kaartje kopen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *