Echo-meting van de ruiter door Ilse Verbraak

In de clinics in het ochtendprogramma gaat het over anatomie van het paard en de houding en zit van de ruiter. Fysiotherapeut en dieren-osteophaat Ilse Verbraak voegt daar een interessant aspect aan toe: echo-meting bij de ruiter!

Deze echografie wordt in fysiotherapeutisch onderzoek gebruikt bij aandoeningen als slijmbeursontstekingen, spierscheuringen en peesblessures. Maar de techniek kan ook gebruikt worden om vast te stellen hoe een ruiter of amazone de spieren gebruikt bij het rijden. Daarbij gaat het met name om de buik- en rugspieren, die verantwoordelijk zijn voor de rompbalans. Ilse: “Ik heb gezocht naar een manier om zo goed mogelijk het gebruik van die spieren in beeld brengen, zodat je dat kunt gebruiken als evaluatiemiddel en als trainingsmiddel. Je wilt immers je eigen asymmetrie zo klein mogelijk maken, waardoor je paard ook zo recht mogelijk kan worden.”

In de clinic vult Ilse de bevindingen van flexchair-specialist Ingrid Hekkert aan: “Samen met Ingrid wil ik meer inzicht geven in het gebruik van je bewegingsspieren en je stabilisatiespieren. En de symmetrie daarvan. Ik kijk op de echo wat het probleem is dat Ingrid via de flexchair ziet. We kijken met de echo precies naar wat een spier doet in een beweging, ook in de samenwerking met de spieren eromheen. Wat ziet Ingrid gebeuren op de flexchair? Wat zijn de voorkeurspatronen? Welke gevolgen dat heeft voor de rijderij? En hoe je dat kunt verbeteren? Ik sluit af met een aantal simpele oefeningen zonder paard, die mensen zelf kunnen doen, en we geven ook wat voorbeelden. De beelden die we maken, kunnen we prachtig tonen op het grote beeldscherm in de hal van Hippisch Centrum Exloo, zodat het voor iedereen goed te volgen is.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *